AKVARYUM KURULUMU
Akvaryum donanımınız hazırsa artık işin en keyifli bölümlerinden biri olan “akvaryum kurulumu” aşamasına geçebilirsiniz.
AKVARYUM KURULUMU İÇİN TANKIN HAZIRLANMASI
-Tankınızın dolu ağırlığını (tankın kendi ağırlığı+içindeki suyun ağırlığı+zemin malzemesi/kum ağırlığı) göz önünde bulundurarak, bu toplam yükü taşıyabilecek bir stand/sehpa/masa üzerine boş akvaryumu alın.
-Zemin malzemenizi (öncesinde temiz su ile bol miktarda yıkadığınız ve tortulardan arındırdığınız) kumunuzu akvaryum tabanına koyun.
-Tankınızı (tercihen akvaryum kurulumundan önce en az 1 gün dinlendirilmiş) su ile yarıya kadar doldurun. Akvaryuma koyduğunuz suda bulunması mümkün olan klor, yararlı bakterilerin ölmesine neden olacağından, klordan arındırılmış, dinlendirilmiş su kullanmak çok önemli.
-Zemin malzemenizi uygun şekli alacak şekilde tabana yayın. Kumunuzu, akvaryumun arka tarafında yüksek, ön tarafta nispeten daha ince olacak şekilde yaymanız, periyodik bakımlarda dip çekimi esnasında, dipteki tortuları daha kolay toplayabilmenize olanak sağlayacaktır. Diğer dekorasyon malzemelerinizi de bu aşamada yerleştirmeye başlayabilirsiniz.
-Aynı özellikteki suyu yavaşça ilave ederek tankın 2/3’ü seviyesine getirin. Bunu yaparken, suyu içeriden cama yavaşça vererek veya akvaryumun içine doğru bir kaba yavaşça dökerek yaparsanız, zemin malzemenizin akıntıyla yer değiştirmesini de engellemiş olursunuz.
-Isıtıcıyı, iç veya dış filtre aparatlarını uygun yerlere yerleştirerek akvaryumu tam olarak doldurun.
-Elektrik bağlantılarını yapmadan önce tüm fiş ve prizlerin kuru olduğundan, suyun akvaryumun herhangi bir yerinden sızmadığından emin olun.
-Filtre/ısıtıcı/varsa hava motoru vb. donanımın elektrik bağlantılarını yapın yani akvaryumu sanki içinde canlılar varmış gibi aktifleyin.
-Akvaryumunuzun bu şekilde en az 3-4 gün çalışması gerekiyor. Bu süre zarfında yapacağınız gözlemlerle su sızıntılarını, akvaryum suyunun sıcaklığını, donanımınızın düzenli çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
-Amacımız, daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz “AZOT DÖNGÜSÜNÜN” başlamasını sağlayacak yararlı bakteri kültürünün oluşup gelişmesini sağlamaktır.
-Akvaryumunuzu doldurduktan sonraki 1-2 gün, pek çok yüzeyde minik hava kabarcıkları göreceksiniz. Bunlar su dengesi oturdukça yok olacak ve suyunuz canlılarınızı kabul etmeye hazır hale gelecektir. Bu aşamada lütfen akvaryuma canlı eklemeyin.
-Suyun hazır hale gelme sürecini hızlandıran, sudaki zararlı iyonları nötralize eden güvenilir firmaların su hazırlayıcıları kullanabilirsiniz. Örnek olarak JBL BIOTOPOL , SERA AQUATAN , TETRA AQUASAFE gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.
-Yine piyasada satılan ve bakteri kültürü içeren prepraratlar da mevcut. (ÖRNEK: SERA BIO NITRIVEC )
-Bakteri kültürünün özellikle filtre ortamında ve zemin malzemelerinde yerleştiğini ve çoğaldığını anlatmıştık. Bekleme sürecinde bu oluşumun tamamlanmasını, suyun canlılarımızın yaşamı için uygun bir duruma gelmesini sağlayacağız.